blog boekhouder accountant

Boekhouder of Accountant: is er een verschil?

Je bent zelfstandig of je wil het in de toekomst graag worden. Spannend, maar vooral ook boeiend! Toch zie je op tegen de administratie die op je afkomt. Daarom wil je je graag laten helpen met je boekhoudkundige en fiscale verplichtingen, je wil je cijfers kennen en je wil een betrouwbare begeleiding.

Wie kan je hiermee helpen?

Hiervoor kan je terecht bij een economische beroepsbeoefenaar. Zij ontzorgen je van deze boekhoudkundige en fiscale verplichtingen. Ze geven je bovendien ook ondernemingsadvies zodat jij als ondernemer je volop kan focussen op je zelfstandige activiteit.

Kiezen tussen een boekhouder of accountant is eigenlijk niet nodig!
In de toekomst spreken we enkel nog van een (gecertificeerd) accountant.

Een economische beroepsbeoefenaar?

Ja, hiermee worden de beroepen bedoeld die in de volksmond nog steeds boekhouders of accountants genoemd worden, maar eigenlijk bestaan deze beroepstitels niet meer.

Sinds de oprichting van het  ITAA : Institute for Tax Advisors and Accountants in 2020 worden deze beide beroepen ondergebracht in één vakvereniging.
Het ITAA is de samensmelting van :

  • BIBF: het beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten
  • IAB: Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants

Kiezen tussen een boekhouder of accountant is dus niet meer nodig!
In de toekomst spreken we enkel nog van een (gecertificeerd) accountant.

Let er wel op dat je accountant lid is van het ITAA!

 

Deze beroepsvereniging waakt erover dat je accountant over de nodige beroepsbekwaamheid beschikt om zijn activiteiten of opdrachten te vervullen:

  • Een accountant kan maar lid worden van het ITAA na een toelatingsexamen, een 3-jarige stage en een bekwaamheidsexamen dat de stage afsluit.
  • Een accountant moet ook daarna heel wat uren permanente vorming en bijscholing bewijzen om zijn beroepskennis en – bekwaamheid en zijn beroepsethiek op voldoende peil te houden.
  • ITAA zorgt ook voor een kwaliteitstoetsing van zijn leden!

Als zelfstandige kan je dus bij alle (gecertificeerde) accountants terecht?
In principe wel, MAAR elke accountant heeft natuurlijk zijn eigenheid, zijn werkwijze, zijn manier van omgaan met zijn klanten.

Ga alvorens een beslissing te nemen zeker eerst eens op gesprek bij de accountant die je uitkoos en ga na of zijn werkwijze bij jouw ondernemingsvisie past. Het is erg belangrijk dat je je begrepen voelt en je een vertrouwensrelatie met je accountant kan opbouwen.

Wil je graag ervaren of Fintegriteit past bij jou als ondernemer? Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *