Starter, bijberoeper, eenmanszaak of vennootschap: vragen over ondernemen heb je ongetwijfeld. En terecht. Want je bent als zelfstandige ondernemer maar beter goed geïnformeerd. Fintegriteit verzamelde daarom voor jou enkele FAQ’s mét onze antwoorden erop.
Borrelen er nog andere vragen in je ondernemersbrein op? Wil je meer weten over een van de onderwerpen? Neem gerust contact met ons op. We staan je graag uitgebreid te woord. Want begrijpelijke besprekingen maken deel uit van onze aanpak!
Onder welke vorm start ik mijn bedrijf het best op?
Over het algemeen raden we aan om de opstart van je zelfstandige onderneming zo simpel mogelijk te houden. Een eenmanszaak is sneller op te richten. De boekhouding is eenvoudiger en kost je dus minder geld. Het is een minder complexe ondernemingsvorm en de verplichtingen zijn dus beperkt.
MAAR
Soms is een vennootschap al van meet af aan nodig. Dat is onder meer het geval als je met meerdere partners werkt of als een eigen rechtspersoonlijkheid voor je zaak een must is.
Waarom? Vennootschappen hebben een strikt juridisch kader dat dikwijls voor meer stabiliteit in je ondernemerschap zorgt. De winst in een vennootschap wordt bovendien minder hoog belast, dus ook om fiscale redenen is deze bedrijfsvorm soms voordeliger.
Natuurlijk bespreken we graag met jou welke vorm voor jou het meest geschikt is. We lijsten alle voor- en nadelen voor je op, zodat je een doordachte beslissing kan nemen.
En ook na je opstart waken we over je cijfers en bekijken we voortdurend de stand van zaken. Blijkt op eender welk moment in je zelfstandige carrière een overstap naar een vennootschap een slimme keuze? Dan bekijken we dat samen en begeleiden we je in de aanloop naar en tijdens het volgende hoofdstuk.
Omgekeerd is trouwens ook mogelijk. Je kan van een vennootschap een eenmanszaak maken. Al is de ontbinding van een vennootschap meestal financieel een zware dobber. Maar geen nood: wij staan ook dan voor je paraat.
Advies nodig bij de opstart van je zaak? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.
Ben ik verplicht om btw-aangiften te doen? Heb ik recht op vrijstelling?
In de btw-wetgeving staat geschreven dat je btw-plichtig bent als je inkomsten haalt uit zelfstandige activiteiten. In principe is dus élke onderneming die op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteiten verricht btw-plichtig en verplicht om btw-aangiften te doen.
MAAR
- Bepaalde activiteiten zijn toch vrijgesteld van btw. Deze ondernemingen hoeven geen btw-aangifte te doen. Het gaat dan vooral om de medische en sociaal-culturele sector:
- artsen, tandartsen, kinesisten, verplegers, psychologen …
- acteurs, muzikanten, auteurs …
- onderwijzers en lesgevers (in bepaalde omstandigheden)
- …
- Als kleine onderneming met een omzetcijfer lager dan 25.000 euro per jaar kan je een vrijstelling van de btw-aangiften vragen. Het maakt niet uit of je een vennootschap of eenmanszaak hebt. Maar je blijft btw-plichtig, dus je btw-nummer blijft actief.
Wat houdt die btw-vrijstelling dan in?
Je hoeft geen btw aan te rekenen aan je klanten. De btw die jij aan leveranciers betaalt, krijg je niet terug. De btw die je zelf betaalt, is wel een aftrekbare kost bij je belastingaangifte.
Voor starters of ondernemers in bijberoep is dit dikwijls een goedkopere optie. Aan de hand van je cijfers adviseert Fintegriteit je of een btw-vrijstelling voor jou nuttig is of niet. Elk jaar opnieuw evalueren we die keuze. Dát is onze betrouwbare begeleiding.
Vragen of twijfels over btw? Neem contact met ons op. We plannen met plezier een begrijpelijke bespreking voor je in.
Hoeveel kost het om als zelfstandige te starten?
Je voor het eerst registreren als zelfstandige kost eigenlijk niet zoveel. Starten is eenvoudig en relatief goedkoop. Toch komt een goede begeleiding van pas om de juiste zakelijke beslissingen te nemen.
Zo verloopt het:
- Je neemt contact op met een ondernemingsloket om je op te nemen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat is een grote elektronische databank van de overheid die de gegevens van alle ondernemingen in België bijhoudt.
- Je krijgt een ondernemingsnummer dat indien nodig als btw-nummer geactiveerd wordt.
- In totaal kost dat je minder dan 200 euro.
Maar vergis je niet: er komt heel wat kijken bij een onderneming runnen. Investeren, aankopen doen, personeel aanwerven, een bedrijfspand kopen of huren, je boekhouding beheren, in orde blijven met je wettelijke en fiscale verplichtingen …
Vanaf dag één kan je dus advies gebruiken. Want je wil altijd de impact kennen van je beslissingen op je cijfers voor je een zakelijke knoop doorhakt. Je hebt behoefte aan een boekhouder die bij jou als ondernemer past. Die met je meedenkt en je ondersteunt.
Hoe Fintegriteit je bijstaat? We zorgen voor een correcte boekhouding, staan in voor een betrouwbare begeleiding en bundelen met regelmaat alle boekhoudkundige info over je zaak in begrijpelijke besprekingen en verslagen.
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Hoeveel kost het om een vennootschap op te richten?
Een vennootschap oprichten kost wel wat geld. Want er zijn meerdere personen nodig om de oprichting te verwezenlijken. Maar sinds de nieuwe vennootschapswetgeving van 2019 is er geen wettelijk vastgelegd startkapitaal voor de oprichting van de meestvoorkomende vennootschappen.
Toch betekent dat niet dat je géén startkapitaal nodig hebt. Je moet met een uitgebreid financieel plan aantonen dat je voldoende geld inbrengt in je vennootschap om solvabel te zijn. Dat plan moet je neerleggen bij de notaris die de oprichting doet. Dus: je moet in feite toch bewijzen dat je startkapitaal groot genoeg is.
Welke kosten heb je bij de oprichting van een vennootschap?
- De realisatie van een financieel plan. Daar helpen we je graag mee.
- Het eventuele werk van een bedrijfsrevisor als er een inbreng gebeurt. Dat is het geval als je een eenmanszaak laat overnemen door een vennootschap.
- De oprichting bij de notaris.
Vergeet ook niet dat je als vennootschap een dubbele boekhouding moet voeren. Dat vergt meer boekhoudkundige inspanningen. Ook financiële verrichtingen moeten ingeboekt zijn. Natuurlijk krijg je in ruil wel een grotere transparantie van je zakencijfer. En je werkt en denkt anders als bestuurder van een vennootschap dan als zelfstandige in een eenmanszaak.
Wil je het exacte kostenplaatje kennen? En beslissen welke vennootschapsvorm voor jou het meest geschikt is? Maak een afspraak. Fintegriteit adviseert en begeleidt je bij je zakelijke plannen.
Welke kostprijs moet ik budgetteren voor mijn boekhouding?
Dat is ongetwijfeld de meestgestelde vraag. En tegelijk de vraag die het moeilijkst te beantwoorden is. Want alles hangt af van de workload van jouw specifieke dossier.
Deze factoren beïnvloeden de prijs:
- Ben je ondernemer in bijberoep of hoofdberoep, vrijgesteld van btw of niet?
- Heb je een enkelvoudige of dubbele boekhouding? Als eenmanszaak kan je kiezen. Als vennootschap ben je verplicht om een dubbele boekhouding – dus opbrengsten, kosten en financiële gegevens – te voeren.
- Nemen we je volledige boekhouding over of doe je delen zelf? Dat kies je helemaal zelf. Hoe meer boekhoudkundig werk wij in handen nemen, hoe meer tijd jij voor je zaak overhoudt.
Ons advies? Denk goed na over de werkwijze die voor jou past. Een correcte boekhouding is een stevige basis om gefundeerde beslissingen te nemen. Bovendien bespaar je heel wat geld als je in orde bent met de wettelijke en fiscale verplichtingen. De kostprijs van je accountant verdien je dus sowieso terug.
Wil je graag een richtprijs? Kom langs voor een kennismakingsgesprek en we maken vrijblijvend een inschatting voor jou.
Waarin onderscheidt de aanpak van Fintegriteit zich?
Elke ondernemer is anders. Elk accountantskantoor is anders. Wij hebben onze eigenheid en zijn er best trots op. Voor ons telt in eerste instantie de persoonlijke aanpak. De tijd die wij maken voor jou en je cijfers.
Drie pijlers kenmerken onze aanpak: correcte boekhouding, betrouwbare begeleiding en begrijpelijke besprekingen. Deze drie pijlers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om je zo als ondernemer te ontzorgen bij je boekhoudkundige, fiscale en wettelijke verplichtingen.
En die ontzorging gebeurt volledig op maat. We zoeken samen naar de ideale werkwijze die bij jouw manier van ondernemen past. En of we nu je boekhouding volledig van je overnemen, of slechts gedeeltelijk, we houden voortdurend de vinger aan de pols. Want wij willen je een correcte boekhouding garanderen. Dat helpt je aangenamer, slimmer en geruster ondernemen.
Wist je trouwens dat onze aanpak vervat zit in onze bedrijfsnaam? Wij zijn een INTEGER kantoor waarbij elke letter staat voor een belangrijk kenmerk van onze werkwijze en ons team:
- Flexibel
- Inlevend
- Nauwkeurig
- Toegankelijk
- Enthousiast
- Grondig
- Eerlijk
- Respectvol
+ Tijd want wij maken graag tijd voor jou en je cijfers!